A vízvezetékekről

Vízvezeték szerelés

Vízvezeték szerelés

A vízvezeték rövid története

2015. február 10. - halak

A vízvezeték rövid története

A vízellátás története egészen az ókori Egyiptomig nyúlik vissza, ahol már rézvezetékeket használtak. Ez a rendszer köszönő viszonyban sincs a maival, ám meglepően fejlett és okos elgondolásból fakadt, ügyes kivitelezéssel. Az ókori görögök vízvezetékeiről Hérodotosz könyveiből és az ásatásoknál talált leletekből tudunk. Athén víz ellátását 18 vezetéken keresztül oldották meg, ami már kimondottan fejlett mérnöki ismeretekről tanúskodik. De számos kisázsiai városban építettek ekkoriban vízvezeték rendszert.

Ezek közül Pergamon városa a kiemelendő, ahol a várostól 30 km-re levő forrás vizét gravitációs úton juttatták a vár mellett lévő medencébe. Ebből a medencéből kb. 3 km hosszú nyomóvezetékeken vitték a vár különböző részeibe. A vezetékeknek legalább 20 bar nyomást kellett kibírniuk. Samos városánál az érdekesség az, hogy nagyjából 1 km hosszú alagutat kellett kiépíteni, hogy a hegy lábánál található források vizét az alagút talajába ágyazott agyagcsöveken eljuttassák a városig. Az ókori Róma hódításai során hatalmas területeken terjesztette el a vízvezetékek használatát.

Rómában sajnos volt olyan probléma, hogy a szennyvíz megfertőzte a város lakosságát, mivel nem túl előrelátó módon a Tiberisbe vezették. A város alapítását követő 400 év után szükségessé vált tiszta vizet vezetni a városba máshonnan, ugyanis olyannyira beszennyezték a folyót, hogy nem hogy inni, de még kezet mosni is veszélyes volt benne. Ugorjuk egy nagyot az időben, 1416, helyszín Buda. Hazánkban Zsigmond király palotájába vezették be először a Duna szűrt vizét. A római kor aquaduktjait követően Magyarország területén a 15. században, Mátyás király uralkodása alatt építettek újra vízvezetékeket.

Ez három kúthoz köthető, melyek közül kettő ma is megtalálható. Az egyik, ami elpusztult a Sváb-kút, a másik kettő a Béla király kútja és ama Városkút néven ismert forrás. A vidéki települések vízellátása a 20. században indult meg, ekkor kezdett kialakulni a mai rendszer, melyben minden átlagos házban van folyóvíz és szennyvíz elvezető rendszer. A közkutakat nem is olyan rég, kb. 15 éve szüntették be, de még ma is látni az utak mentén az idősebb korosztály által jól ismert kék közkutakat. A víz tisztításával, a vízvezetékezés fejlesztésével mára odáig jutottunk, hogy az ásott kutakból vödörrel húzott víz nevetségesnek tűnik, de sokszor olyan tiszta és finom forrásvizet jelent, ami a csapokból nagyon kevés településen folyik.

Ezek a vizek öntisztulók, ezért vegyszereket sem tartalmaznak, ásványi anyagot annál többet.

süti beállítások módosítása